Posts filed under Blog

Moeders in andere culturen

Al sinds ik met mensen werk ben ik geïnteresseerd in de mens en wat hem beweegt om te doen wat hij doet en wat gemaakt heeft dat hij is zoals hij is. Zo ook, toen ik in 2009 met allochtonen begon te werken, was er een fascinatie in mij om de mens te snappen. En… (read more)

Omgaan met Autoriteit

Onlangs gaf ik een kennismakingsworkshop opstellingen aan een groep mannelijke TU studenten. De middag begon met een maaltijd. Ik zat aan het hoofd van de tafel, verwonderd, genietend, dankbaar, waar ik nu toch weer terecht gekomen was. Dat en de manier waarop de jongemannen met elkaar omgingen deed me denken aan de tijd dat ik… (read more)

Onbewuste processen ten aanzien van werk.

In de tijd dat ik nog als werkcoach werkte gebruikte ik regelmatig opstellingen als methodiek in de begeleiding. Het opstellingenwerk is heel breed en kan op veel manieren ingezet worden. Voor individuele vraagstukken, over persoonlijke zaken, maar ook voor praktische zaken zoals werk of geld. En natuurlijk voor allerlei vraagstukken over systemen als gezin, teams,… (read more)

Andere dynamieken in andere culturen.

Dit voorjaar begeleide ik een opstelling in een intervisie van een zorgteam. Het team begeleidt meerdere groepen mensen bij het zelfstandig wonen. Mensen met een lichte verstandelijke beperking, met psychiatrische problematiek en soms verslavingsproblematiek. Pittige doelgroep dus. De opstelling ging over een Marokkaanse cliënt. Hij vindt het moeilijk om zich aan de afspraken te houden,… (read more)

Investeringen in re-intergratie verspild?

Onlangs stond er een artikel in Trouw dat de gelden die aan re-integratie van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt besteed worden, geen zin hebben. Dat geeft te denken… Niet lang daarna zag ik een filmpje op You Tube over een filosoof die kinderen in Rotterdam Zuid beter laat presteren. Ik werd daar erg blij van,… (read more)