Opstellingen

Problemen kunnen niet worden opgelost met het bewustzijn waarmee ze worden waargenomen, maar met het (systemische) onbewustzijn waarin ze zijn ontstaan….

Vrij naar Albert Einstein

 

Wat zijn opstellingen?

 
Opstellingen of systemisch werk is de laatste jaren sterk in opkomst.
Het bekendste zijn de familieopstellingen, waar je in een familiesysteem kijkt.
Maar het opstellingenwerk is op vele manieren te gebruiken. organisatie of team opstellingen, maatschappelijke opstellingen, systeemopstellingen, hier en nu opstellingen, doelopstellingen enz…
Het is vooral een geschikte methode voor een terugkerend probleem waar geen enkele actie/oplossing werkelijk lijkt te werken.

Het opstellingenwerk is een oplossingsgerichte methode om met plaatsvervangers,representanten genoemd, te kijken naar een probleem of een vraag.

De representanten geven informatie over het bewuste én het (vaak grote) onbewuste deel van het probleem of de vraag. Ze laten zien en/of horen waar en hoe de basiswetten van een systeem verstoord zijn.
Hierdoor ontstaat een dieper en breder inzicht in het probleem of de vraag.

Drie universele basiswetten zijn de visie achter methode:
1: ordening; iedereen dient zijn eigenlijke plek in te nemen
2: balans in geven en nemen
3: iedereen hoort erbij

De begeleider gebruikt interventies om de basiswetten weer te herstellen. Daardoor ontspant het systeem, wat vaak erg zichtbaar is in de houding van de representanten en de vraagsteller.
Dan dienen de oplossingen en antwoorden zich ‘als vanzelf’ aan, omdat het probleem niet meer bestaat of omdat het probleem nu gesnapt wordt en er dan adequaat gehandeld kan worden.

 

Wanneer gebruik je opstellingen?

 
Opstellingenwerk kan gebruikt worden bij problemen of vragen in ieder soort systeem. Binnen een gezin, binnen een team, op een afdeling, in een organisatie, in een klas, in een wijk, in elke soort groep.

Ook kan opstellingenwerk goed ingezet worden als intervisiemethodiek bij het werken met klanten, patiënten, bewoners ed.
Het inzetten van opstellingen bij maatschappelijke problematiek is nieuw en sterk in ontwikkeling.